Intermezzo

30 maart 2012

Meer informatie

Archief

Flamenco Biënnale 2011

Lees verder

Flamenco Biënnale 2008

Lees verder

Flamenco Biënnale 2006

Lees verder

Flamenco Biënnale 2006

Amsterdam en Utrecht 6-12 november

In 1922 organiseerden de dichter Federico García Lorca en de componist Manuel de Falla in Granada het Concurso de Cante Jondo, het eerste officiële flamencoconcours. Ze wilden de ‘kunst, de schreeuw van het Andalusische volk en de zigeuners’ voor uitsterven behoeden. Anno 2006 lijkt hun vrees van toen ongegrond. De flamenco beleeft een glorieperiode in Spanje en ver daarbuiten. New York, Londen, Rome, Berlijn en Parijs hebben inmiddels allemaal een eigen flamencofestival. Amsterdam en Utrecht scharen zich nu in deze rij.

Met deze Flamencobiënnale wordt het startschot gegeven voor een klinkende flamencofestivaltraditie in Nederland. In zeven dagen met maar liefst 17 voorstellingen, films, documentaires, workshops en masterclasses, wil dit festival laten zien dat er de laatste jaren een nieuwe lichting kunstenaars is opgestaan die vanuit de ‘wortels’ een nieuw flamenco-idioom schept. Hun flamenco is soms eigenzinnig, maar altijd de weerslag van een persoonlijke zoektocht. De Nederlandse Flamencobiënnale wil hiervan graadmeter zijn. Het festival presenteert flamenco als een open en hedendaagse kunstvorm, waar de traditie rijk en onvermijdelijk klinkt, maar waar ook ruimte is voor nieuwe ontwikkelingen.

Geen kunstvorm waar de verhouding met de traditie zo delicaat is als in de flamenco. Zuivere of onzuivere flamenco, voor ons is het geen discussie. We sluiten ons aan graag aan bij Lorca voor wie ‘echte flamenco’ was als natuurlijke muziek, ‘die is zoals de haan kraait, de populier ritselt, de golven ruisen’. Goede muziek is van alle tijden en alle oorden. Zij beroert waar zij beroeren moet.

Ernestina van de Noort (Stichting PerpetuumM)
Maarten Rovers (Wereldculturencentrum RASA)